Jak oříznout obrázek na požadovanou velikost

Email marketing

Jak oříznout obrázek na požadovanou velikost

Pokud vkládáte do e-mailu jeden obrázek, jeho velikost se vždy automaticky přizpůsobí. Pokud však chcete na jednom řádku například 3 obrázky vedle sebe, vypadá to lépe, pokud mají všechny stejnou velikost.

  • Jan Spáčil
  • Autor

  • Jan Spáčil

Když nemáte k dispozici obrázky, které mají stejnou velikost.

Někdy budete mít štěstí a všechny obrázky budou stejnou velikost mít, pak nemusíte nic upravovat. V jiných případech je potřeba obrázek oříznout na požadovanou velikost. Vždy doporučuji v rámci ořezávání obrázku zároveň i přizpůsobit jeho celkovou velikost, aby se jeho velikost blížila co nejvíce 1:1 velikosti prostoru, kam budete obrázek umísťovat. Pro úpravu opět použijeme český nástroj Photopea, který jsme si představili v článku „Jak změnit celkovou velikost obrázku“.

Jak na to?

  1. Uložte si obrázek do počítače.
  2. Na straně photopea.com si otevřete program Photopea a nastavte si český jazyk. Nemusíte si zakládat účet ani se nikam registrovat. Vše je zdarma.

    Jak upravit fotku

  3. Češtinu nastavíte pomocí horního menu More > Language > Česky.

    Jak změnit velikost obrázku

  4. V okně uprostřed obrazovky zvolte „Otevřít z počítače“.
  5. Vyberte uložený obrázek a klikněte na „Otevřít“.
  6. Abychom ořízli obrázek na požadovanou velikost musíme nejprve danou velikost zjistit. Pomocí ikony ozubeného kolečka v E-mail editoru (v pravém panelu editoru nahoře) zjistíte celkovou šířku vašeho e-mailu, kterou můžete, podle svých představ, změnit. Řekněme, že šířka vašeho e-mailu je 730px a na jednom do 3 sloupců v rámci jednoho řádku chcete umístit 3 obrázky vedle sebe. Pokud od celkové šířky odečteme nastavené okraje a mezery mezi sloupci (v základním nastavení 4x16px) a výsledné číslo vydělíme 3, pak dostaneme šířku jednoho obrázku. V našem případě tedy (730-(4x16)) / 3 = 222. Vzhledem k tomu, že se obrázek přizpůsobuje místu, kam ho vložíte, je možné toto číslo, podle nastavené šířky e-mailu přibližně odhadnout. Pro tento příklad můžeme pracovat s hodnotou 250px (je to dohromady více než šířka e-mailu, takže to určitě bude fungovat).

    Quanda e-mail editor

  7. Šířka obrázku je však pouze jeden ze 2 rozměrů, který nás nyní zajímá. Dalším rozměrem je výška. Já osobně postupuji tak, že v prvním kroku změním celkovou velikost obrázku a ve druhém kroku oříznu obrázek tak, abych pro všechny 3 obrázky sjednotil jejich výšku. Tím získám 3 obrázky, které budou mít stejné rozměry. Postupuji tak, že si zjistím nejmenší výšku obrázku (po úpravě jeho celkového rozměru) a podle toho pak přizpůsobím další 2 obrázky. Jak tedy postupovat?
  8. Jako první tedy změníme celkovou velikost všech 3 obrázků. Pro tuto úpravu vždy pracujeme pouze se šířkou. Výška se nám přizpůsobí podle zvolené šířky automaticky a není potřeba ji upravovat. Tím zachováme původní poměr stran obrázku beze změny a předejdeme tím jeho zdeformování. Pro změnu celkové velikosti postupujte podle návodu v článku: "Jak změnit celkovou velikost obrázku online".
  9. Všechny obrázky, v rámci tohoto příkladu, upravíme šířku 250px a uložíme jako "jpg". Při změně velikosti si u každého obrázku poznamenejte jeho výšku. Nejmenší z nich budeme následně potřebovat pro oříznutí zbylých dvou obrázků. Pro náš příklad bude nejmenší výška 150px. Pomocí horního menu zvolte Soubor > Uložit jako > JPG.

    Jak změnit velikost obrázku

  10. Soubor se ihned stáhne a následně ho najdete ve vašem počítači mezi staženými soubory. Takto uložte všechny 3 upravené obrázky.
  11. Obrázek s nejmenším rozměrem (250px x 150px) máte již hotový. Nyní je potřeba upravit zbývající 2.
  12. Ve Photopea otevřete první z nich. Pomocí levého menu zvolte nástroj Ořez.

    Jak oříznout obrázek

  13. Po kliknutí na ikonu ořezu v levém menu, upravte velikost ořezu v horním menu. Nastavte ji jako "Pevná velikost" a do rozměru ořezu napište rozměr 250 (šířka) a 150 (v našem příkladu nejmenší výška jednoho ze tří obrázků).

    Jak oříznout obrázek

  14. Pomocí myši nebo touchpadu umístěte ořezové okno na obrázek tak, aby jeho horní okraj kopíroval horní okraj obrázku. Pokud chcete ořez umístit jiným způsobem, je to na vás. Vždy ale umístěte ořezové okno tak, aby jeho šířka kopírovala šířku obrázku.

    Jak oříznout obrázek

  15. Po umístění ořezového okna potvrďte volbu enterem. Velikost obrázku se ihned změní a ořízne se podle nastaveného ořezového okna.

    Jak oříznout obrázek

  16. Upravený obrázek uložte jako jpg. Postup ukládání obrázku je popsán v bodu 9. Stejným způsobem postupujte i se třetím obrázkem. Po jeho uložení tak získáte tři obrázky se stejnými rozměry 250px x 150px. Takto upravené obrázky vložte do e-mail editoru.
     

Pokud vás tento návod inspiroval, napište nám, čemu bychom se měli věnovat příště a my se pokusíme další podobný návod připravit.

 

Pokud se vám článek líbil, nechte nám komentář. Milujeme komentáře!

Držím vám palce!

Jan Spáčil

 

MOHLO BY VÁS TAKY ZAJÍMAT:

Propojte Quandu a stovky dalších aplikací

nebo

Jak napsat předmět emailu. Detailní průvodce, který nebudete chtít, aby četla vaše konkurence.

 

"Vyzkoušejte Quandu na 14 dnů zdarma až s 200 kontakty."

Vyzkoušet zdarma