Google Asistent vám může předčítat. Dokonce i česky!

Quanda koktejl

Google Asistent vám může předčítat. Dokonce i česky!

Letošní jaro je na užitečné novinky v online světě skutečně štědré. Překvapil také Google, když nečekaně brzy spustil funkci, která vám na mobilních telefonech nahlas přečte a přeloží webové stránky.

  • Denisa Kmeťová
  • Autor

  • Denisa Kmeťová

Na veletrhu IT a spotřební elektroniky CES v lednu Google sice poodkryl novou funkci, která promění Google Asistenta v supervýkonnou čtečku obrazovky, její spuštění se ale očekávalo až za dlouhé měsíce. A světe div se – už v březnu se dostala k uživatelům mobilů se systémem Android!

 

Čtení nahlas? Stačí říct…

Jak to funguje? Jednoduše stačí znát to správné zaklínadlo. Google Asistentovi řeknete kouzelná spouštěcí slůvka „Okay, Google“ nebo „Hey, Google“ a požádáte telefon o čtení povelem „read this page“ – a pak už vám chytrý asistent přeříká text vybrané webové stránky. Na jeho přednesu specialisté z Google hodně zapracovali, čte „expresivním přirozeným hlasem a snaží se o stejnou intonaci a rytmus, jaké byste použili vy sami, kdybyste četli nahlas“. 

Prohlížeč se při čtení automaticky posouvá a zvýrazňuje konkrétní slovo, na kterém asistent zrovna je. Uživatelé mají také možnost navolit si rychlost čtení tak, jak jim to vyhovuje, případně se klepnutím přesunout na jiné místo na stránce.

 

Vstup povolen jen s Androidem a správným prohlížečem

Už toto samo o sobě je skvělé. Mimo jiné to představuje časovou úsporu. Během cesty autem si můžete „nastudovat“ webové stránky klienta nebo „přečíst“ aktuality z oblíbeného oborového serveru. A co si budeme povídat, čtení dlouhých textů na malém displeji mobilu není zrovna pohodlné. Nová schopnost asistenta proto uleví nejen lidem s horším zrakem a dá se očekávat, že s tímto pomocníkem projdou na webu více obsahu a informací než dříve, což je samozřejmě vítané.

Funkce je již k dispozici na většině telefonů s Androidem verze 5 a vyšší a podmínkou je používání Chrome, Google nebo Google News. Aplikacemi třetích stran zatím není podporována.

 

Google Asistent zvládne víc než jen čtení

Ale Google Asistent jen u pouhého čtení nekončí. Dokáže texty webových stránek rovnou i přeložit, a to hned mezi 42 jazyky navzájem! A pokud chcete ještě jednu dobrou zprávu, dodáváme, že čeština mezi ně také patří. Zahraničním návštěvníkům vašeho webu tedy Google Asistent přečte obsah v jejich mateřštině (či jiném zvoleném jazyce).

Jako majitel webových stránek nemusíte dělat vůbec nic pro to, aby byl obsah Google Asistentovi dostupný. Pouze pokud byste z nějakého důvodu naopak nechtěli, aby Google mohl z vašich stránek číst, můžete na nich použít tag nopagereadaloud.

Pokud se vám článek líbil, nechte nám komentář. Milujeme komentáře!

Držím vám palce!
Denisa Kmeťová

 

Mohlo by vás taky zajímat:

Jak na newsletter aneb tři klíče k úspěchu

nebo

Kde najít kvalitní fotografie pro váš e-mail marketing zdarma