7 výhod, které přináší používání online dotazníků

Online dotazníky

7 výhod, které přináší používání online dotazníků

Online dotazníky představují moderní a rychlý způsob sběru a analýzy informací. Pomocí online dotazníků dokážete lépe pochopit, jak vaši zákazníci uvažují, jak se rozhodují, co mají nebo nemají rádi a podle čeho vybírají a hledají produkty a služby, které prodáváte. Nedělejte stejnou chybu jako mnoho dalších podnikatelů – nemyslete si, co si vaši zákazníci myslí.

  • Jan Spáčil
  • Autor

  • Jan Spáčil

1. Online dotazníky vám ušetří čas

Online průzkumy pomocí online dotazníků představují nejrychlejší cestu, jak vytvořit dotazník, rozeslat ho e-mailem, anebo ho sdílet na sociálních sítích a webových stránkách. Zatímco se věnujete své práci, respondenti vyplňují dotazníky. Během několika dní je hotovo a máte výsledky.

Zpravidla vidíte první výsledky již za pouhé hodiny, a proto mohou online dotazníky pomoci i při rozhodování během porady či konzultace. Online dotazníky jsou nejrychlejší forma průzkumu potenciálních nebo stálých zákazníků, dodavatelů nebo partnerů.

2. Online dotazníky vám ušetří peníze

Online dotazníky jsou nejlevnější formou průzkumu. V porovnání s průzkumy realizovanými telefonicky nebo osobně patří online dotazníky mezi nejlevnější způsob, jak zjistit informace. Profesionální systém, který vám splní i ty nejnáročnější požadavky dnes pořídíte za méně než 1 500 Kč měsíčně a řadu z nich je možné v omezené míře používat i zdarma.

 

"Dotazníky pro vlastní projekt zdarma"

Vytvořit účet

 

3. Získáte pomoc při sestavování otázek

Pomoc je velmi cenná a každý dobrý poskytoval řešení pro online dotazníky vám rád s jejich sestavením, rozesláním a vyhodnocením pomůže. Některé firmy to dělají zdarma, jiným za to zaplatíte. Začátky nejsou snadné, a tak oceníte, když máte někoho, komu můžete zavolat a poradit se s ním. Vybírejte takového dodavatele, který poskytuje telefonickou podporu a který vám při tvorbě online dotazníku dokáže pomoci. Můžete také využít hotové dotazníky v knihovně dotazníků.

4. Nebudete pokládat zbytečné otázky

Pořadí a následnost jednotlivých otázek se může měnit podle toho, jak respondenti odpovídají, a online dotazník tak může sám reagovat na to, co respondent právě odpověděl. Další otázky pak mohou být zobrazeny v návaznosti na to, co respondent právě odpověděl. Tuto možnost s dotazníkem v ruce nebo v rámci telefonického průzkumu nemáte tak pohodlnou jako s online dotazníky. Dobré systémy vám umožní větvení dotazníků, ukončování podle předem nastavené logiky a kvót, přeskakování otázek a mnoho dalšího.

5. Okamžitě vidíte výsledky

Online dotazníky

Online dotazníky jsou skvělé v tom, že okamžitě vidíte výsledky. Častokrát již během několika minut vidíte první odpovědi, první vyplněné dotazníky. Je to vzrušující pocit, když odešlete pozvánky a během prvních 10 minut vám přijde zpět několik vyplněných dotazníků. Pokročilé aplikace vám umožní vidět a zpracovávat výsledky již během průzkumu, takže zatímco další dotazníky přichází, vy už můžete pracovat s prvními výsledky.

6. Nemusíte být expert na analýzu dat

Pokročilé systémy k tvorbě online dotazníků počítají s tím, že nechcete jen sbírat hromadu dat, ale že z těchto dat chcete vyvozovat určité závěry. Takové systémy obsahují rozsáhlé nástroje pro analýzu dat. Některé z nich, díky propojení online dotazníků s funkcemi e-mail marketingu, představují nejmodernější trendy online průzkumů a umožňují automaticky rozpoznávat respondenta dotazníku bez nutnosti žádat o jeho osobní údaje.

Díky těmto funkcím se promění celý průzkum v mnohem víc než „jen tabulky a grafy“. Pomocí filtrů můžete vidět výsledky průzkumu z nejrůznějších úhlů. Můžete zjistit, jak odpovídali muži nebo ženy, jak odpovídali lidé podle věku, jak odpovídali lidé z různých měst nebo krajů a tyto věci mezi sebou kombinovat, a to bez jediné otázky v dotazníku navíc. Vše díky propojení online dotazníků s e-mail marketingem. Jeden průzkum vám tak přinese studnici nápadů a poznání, jak zrychlit a zefektivnit váš business.

7. Nemusíte používat Excel ke zpracování dat a tvorbě grafů

Nemáte rádi Excel? Nevadí. Pokud najdete dobrý systém pro online dotazníky, nejen že vám odpadnou všechny starosti s tvorbou grafů v Excelu, ale navíc všechny grafy a komentáře vytvoříte během několika minut a snadno z nich vytvoříte dobře vypadající a podrobnou zprávu s celkovými výsledky průzkumu. 

 

Pokud se vám článek líbil, nechte nám komentář. Milujeme komentáře!

Držím vám palce!

Jan Spáčil

 

MOHLO BY VÁS TAKY ZAJÍMAT:

6 kroků, jak vytvořit dotazník

nebo

Jak na newsletter aneb tři klíče k úspěchu

 

"Dotazníky pro vlastní projekt zdarma"

Vytvořit účet